Dan škole

Ekonomska srednja škola ,,Bosa Milićević” u Subotici ove godine obeležava 114. godišnjicu osnivanja. U svojoj dugogodišnjoj tradiciji dala je veliki doprinos razvoju lokalne samouprave i
šire društvene zajednice obrazujući mnoge mlade ljude.

Škola je počela sa radom 23. septembra 1907. godine pod nazivom Viša trgovačka škola. Tada su upisana 43 učenika među kojima nije bilo devojaka. Po završetku Prvog svetskog rata stvoreni su uslovi koji su omogućili formiranje Kraljevske trgovačke akademije sa 54 učenika. U vremenu do Drugog svetskog rata često se menjao naziv škole, a i nastavni planovi i programi. Ime Državna trgovačka akademija (poluzvanično ime joj je Ekonomski tehnikum) nosi 24 godine, sve do školske 1948/49. godine. Od školske 1949/50. godine nosi naziv Ekonomska srednja škola. Od 14. marta 1952. godine škola nosi ime Ekonomska srednja škola ,,Bosa Milićević”, po imenu svoje bivše učenice.

Kao posledica društvenih promena, 26. septembra 1961. godine osnovan je Školski centar za stručno ekonomsko obrazovanje, kao prvi te vrste u Vojvodini i među prvima u Srbiji. U okviru centra vrši se obrazovanje za ekonomsku, trgovinsku i ugostiteljsku struku.

Reorganizacija srednjih škola Vojvodine imala je za posledicu i regionalizaciju školske mreže u Subotici. Školski centar od školske 1977/78. godine funkcioniše pod imenom Organizacija za pozivnousmereno obrazovanje i vaspitanje u robnom i novčanom prometu ,,Bosa Milićević”, a od 1983. godine ponovo nosi nekadašnji naziv – Ekonomska srednja škola ,,Bosa Milićević”.

Svim učenicima i zaposlenima čestitamo Dan škole i želimo im da i u ovoj školskoj godini ostvare što više uspeha!