Upoznavanje kulture naroda na tlu Subotice – poseta Evangelističkoj crkvi

Učenici III 1 (smer ekonomski tehničar), zajedno sa nastavnicima Stašom Čizmić, Predragom Borilovićem i odeljenjskim starešinom Albinom Kapetanović dana 09.03.2017. godine posetili su Biskupiju Evangelističke hrišćanske crkve u Subotici, u ulici Braće Radić.

Sekretar Biskupije, gospodin Balog, nas je tokom jednosatnog prijema upoznao sa petstogodišnjom istorijom reformatorskih pravaca u hrišćanskoj crkvi, sa posebnim osvrtom na učenje Martina Lutera.

Zgrada Biskupije izgrađena je 1901. godine od dobrovoljnih priloga vernika na zemljištu dobijenom od opštine.

Kada uđete u crkvu zidovi su beli, bez svetaca ili ikona. Prema boji koju pastor nosi i u koju je oltar odeven možete odgonetnuti doba crkvene godine.

ZELENA – boja rasta, drži se na oltaru u delu godine u kojoj nemamo velike hrišćanske praznike;
CRNA se na oltar stavlja za Veliku nedelju pre Uskrsa ili za Sećanje na mrtve ili Zadušnice;
CRVENA dominira u vreme praznika hrišćanskih mučenika ili na Dan reformacije – 31. oktobar koji čuva sećanje na zakucavanje čuvenih „95 teza” Martina Lutera na vrata katedrale u Vitenbergu.; dok je BELA boja rezervisana za Božić, Uskrs i za krštenje
Za vreme naše posete oltar je bio ukrašen LJUBIČASTOM koja vizuelno dočarava pokajanje i ta boja je prisutna u vreme postova.

Videli smo i čuli unikatne, pravljene orgulje, a saznali smo i značenje simbola Luterova ruža. 

Srdačan prijem je upotpunjen posluženjem u prostorijama za veronauk, gde smo videli fotografije nekih od istaknutih luteranaca – G.Lajbnic, J.Kepler, T.Man, P.Šandor …