Egy asztalnál a bevándorlók és a helyiek

Egy asztalnál vacsoráznak ma Szabadkán a migránsok és a helyiek. A résztvevők egy városi étteremben kóstolhatják meg az orientális és a vajdasági ételkülönlegességeket. Az estet a helyi közgazdasági középiskola egyik diákja álmodta meg.Egy asztalnál a bevándorlók és a helyiek

Keleti különlegességek és vajdasági rétesek sorakoztak a díszesen terített asztalon. Migránsok és szabadkaiak együtt szemezgettek a finom falatok közül. Szakértők szerint a szépen terített asztal a közös nevező záloga lehet, hiszen a bevándorlók és szabadkaiak ültek egy asztalhoz, hogy orientális és vajdasági specialitásokat kóstoljanak meg.

A keleti ételek a szabadkai befogadóközpontokban elszállásolt menekültektől származó receptek alapján készültek. Azar Javed: „A pakisztáni ételek túl fűszeresek. Ebben az országban pedig mérsékelten fűszeresek. Ám mégis jól elkészítették őket. Minden receptből, amit adtam nekik, a legjobbat hozták ki.”

A vacsorán résztvevő bevándorlók azok közül kerültek ki, akik a befogadóközpontban vannak elszállásolva. „A szabadkai emberek nagyon jók. A Szerbiában élők nagyon jók. Ízlik az étel.”

Vanja Stevanović, a szerbiai Vöröskereszt munkatársa meghatódva mesélt a közös étkezésről, hiszen egy olyan menekült kislánnyal is találkozott, akit a Siden ismert meg. „A kislány Iránból származik. Régóta ismerem, mivel öt hónapot a sidi táborban tartózkodott, illetve Adasevce közelében. Most Szabadkán találkoztunk újra. Boldog vagyok. Kissé elérzékenyültem.”

Az Egy asztalnál nevű programot az Ifjúsági Munkaközpont, a sidi Kis Herceg 2010 nevű szervezet, és Szabadka Város Ifjúsági Irodája szervezi. Az illetékesek azt remélik, hogy a közeljövőben több hasonló megmozdulás is létrejöhet.

Előzmény:

Egy asztalnál vacsoráznak ma Szabadkán az illegális bevándorlók és a helyiek. A résztvevők egy városi étteremben kóstolhatják meg az orientális és a vajdasági ételkülönlegességeket. Az estet a helyi közgazdasági középiskola egyik diákja álmodta meg.

A fogások elkészítéséről Vladislav Radaković szaktanár gondoskodik. Az ő felügyeletével készülnek a fűszeres finomságok és az édességek. Elmondta: kihívás volt visszaadni a keleti ízvilágot, de igyekeztek olyan ételeket alkotni, amelyek tájspecifikus jelleggel rendelkeznek. Vladislav Radaković, szaktanár: „Elsősorban pakisztáni és afganisztáni ételeket készítettünk. Azt kell, hogy mondjam, hogy a mi gyomrunknak ezek tényleg fűszeresek. Garam masala nevű fűszer-keveréket használtunk. Kurkumát kellett használnunk. Fekete borsot, ami számunkra is ismert. Az ételek fűszerességéből adódóan, nekünk kicsit azért idegenek ezek az ételek. Remélem az elvárásoknak, hagyományoknak és az elkészítési módoknak is megfelel.”

A vacsora bevándorlók és helyiek részére készül. A vendégek vajdasági specialitásokat és keleti ínyencségeket kóstolhattak. Az elképzelés szerint a résztvevők a finom étkek mellett megismerhetik egymás kultúráját is – mondja Tamara Gunjača az est egyik megálmodója. „Interkulturális műhelyekre is jártunk, és akkor jutott eszünkbe, közelebb hozzunk a mi kultúránkat az övékhez. Valamint, hogy megnöveljük a velük szembeni együttérzést.”

Az orientális fogások a befogadóközpontokban elszállásolt menekültektől származó receptek alapján készütnek. A vacsorán résztvevő bevándorlók is azok közül kerültek ki, akik a szabadkai befogadóközpontban vannak elszállásolva/ – hangsúlyozta Ivana Novaković, az Ifjúsági Munkaközpont, munkatársa. „Itt nagyon gyorsan cserélődnek az emberek, és csak rövid ideig tartózkodnak itt. Ezért abban maradtunk a helyszínen lévőkkel, hogy akit érdekel az jöjjön el.”

Az étkeket a Közgazdasági Középiskola diákjai készítették. Mandulás Gulab Jamun nevű orientális édességet fogják felszolgálni azoknak, akik ott lesznek azon a vacsorán, ahol migránsok és szabadkaiak fognak egy asztalhoz ülni.

Az Egy asztalnál nevű programot az Ifjúsági Munkaközpont, a sidi Kis Herceg 2010 nevű szervezet, és Szabadka Város Ifjúsági Irodája szervezi. A szervezők azt remélik, hogy a közeljövőben több hasonló megmozdulás is létrejöhet.

 

Forrás: