Megkezdődött az iratkozás a szerbiai középiskolákba

“Megkezdődött az iratkozás a szerbiai középiskolákba. Erre összesen 66 575 tanuló jogosult, 1 732 diák pedig nem lett rangsorolva különböző okok miatt. Vajdaságban 1 681 magyar ajkú diák fejezte be az általános iskolát és felvételizett sikeresen.     Upis u Ekonomsku srednju školu "Bosa Milićević"

Nagy a nyüzsgés a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában. Szülők, gyerekek együtt lépték át ma az iskola kapuját. Vége az izgalomnak, felszabadultan, közösen töltötték ki a kötelező űrlapokat az iratkozáshoz. A középiskola szakai Vajdaság-szerte nagy népszerűségnek örvendenek. Farkas Violetta Udvarnokról érkezett. Magas pontszámokkal, idegenforgalmi szakra jutott be. Őt nemcsak a szakirány, a város is ide vonzotta. „Mivel magyarul is van, és nagyon tetszik Szabadka is, ide akartam jönni.”

Az iratkozási lap mellett még ötféle dokumentumot kellett átadniuk a leendő középiskolásoknak. Gandis Krisztina, diák: „Ki kellett tölteni a nevünket, kellettek még papírok, a bizonyítványokat beadni, meg azt, hogy befejeztem az általános iskolát.”

Az iskola főfolyosóját a kimagasló tanulók tablója díszíti. Egyszer talán Mihajlović Olivér képe is közöttük lesz. „Szeretnék ez után majd egyetemre menni, és itt vannak a barátaim” – mondja Olivér.

Zombori Imre, az intézmény igazgatója elmondta, igen magas pontszámokkal érkeztek a diákok. Közgazdász szakokon 80, szakács-pincér szakirányon 65 pont volt a minimális határ. „A pontszám alapján úgy gondolom, hogy a turisztikai technikusra és a szakács szakra van a legtöbb jelentkező. Habár a többi szakok is hasonlóak, minimálisak a különbségek a minimális pontszámnál, úgyhogy mondhatom, hogy minden szak iránt nagy az érdeklődés.”

A tanárok elmondása szerint nehéz a hivatás megválasztása az általános iskola befejezésével. Sokat kell ösztönözni a gyerekeket ahhoz, hogy lelkesek maradjanak és a jó eredményeik se változzanak érettségiig. Radaković Vladislav, szaktanár: „Nagyon sokan el tudják veszíteni a motivációt. Nem is a motivációt veszítik el, hanem inkább rájönnek, hogy más szakot kellett volna választaniuk, de az esetek 80-85%-ban ugyanaz a tendencia meg is mutatkozik. Az erős diákok továbbra is erősek maradnak, a gyengébb pontszámmal érkező diákok is ugyanúgy fel tudnak zárkózni.”

A Közgazdasági Középiskolában a meghirdetett 240 helyből három maradt betöltetlen. Több, mint 9000 hely maradt a második iratkozási körre a szerbiai középiskolákban. Az Oktatási Minisztérium adatai alapján a négyéves szakokon közel 6000, a hároméves szakokon 3500 hely maradt betöltetlen. Az iratkozás második köre várhatóan július 8-án, pénteken lesz.”

Forrás: Pannon RTV