Vajdaságba látogattak magyarországi diákok

27 magyarországi diák látogatott el a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolába a magyarországi Határtalanul! program keretében. A diákok a budapesti Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola tanulói és öt napot töltenek Szabadkán. A közös program keretében szakmai tapasztalatokat, új barátságokat köthetnek a fiatalok.

Idén hatodik alkalommal szervezik meg a Határtalanul! programot. Ezúttal 27 diák látogatott el Szabadkára, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolába. Homonnai Réka Szonja, vezető, Határtalanul! program: „Öt napot töltünk Szabadkán. Ennek a programnak a keretében egy projektet hajtunk végre, amelynek címe Nemzeti termékek a szomszédból. A program célja, hogy erősítse az együttműködést a hazai és a határon túli magyar tanítási nyelvű szakképző iskolákkal, így egy közös projektet fogunk végrehajtani.”

A program lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy határon túli magyarok fiatalokkal megismerkedhessenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. Tamási Nóra, diák: „Igazából olyan termékeket keresünk itt, ami magyar termék, de Magyarországon nem kapható és fontos, hogy forgalmazható legyen.”

Egy műhelymunka keretében az ötven legjobb magyar borász egyike, a hajdujárási Maurer Oszkár előadást tartott a diákoknak a vajdasági borvidékről, borokról. Horváth Csenge, diák: „Sok érdekes programot csinálunk közösen. Meglátogatunk tanyákat, voltunk borpincészetben, nagyon szép volt.”

A diákoknak lehetőségük van megismerni Szabadkának és környékének ismert helyeit. Többek között ellátogatnak a palicsi állatkertbe, különböző pincészetekbe és a Szabadkai Népszínházba.

A határtalanul program keretében a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolának 27 diákja fog áprilisban Budapestre látogatni a Varga István Kereskedelmi és Közgazdasági Középiskolába.

Forrás: Pannon RTV