Kirándulás Kecskemétre, a Mercedes gyárba

Március 16-án ellátogattunk Kecskemétre, a Mercedes gyárba, az osztályfőnökünk, az Igazgató Úr, Lazic Éva tanárnő és lánya kíséretével. Szerdai napon mentünk. Már odafelé nagyon jó volt a hangulat, nevetgéltünk, zenét hallgattunk, és találgattuk, hogy milyen lehet a gyár. Érkezéskor megtekintettük a város látványosságait, vásároltunk, ebédeltünk, majd busszal a város szélére mentünk. Az épület előtt elkészítettünk pár képet, majd az  idegenvezető egy teremben bemutató filmet vetített a gyár misszióiról, vízióiról és céljairól. Ezután mellényeket kaptunk, valamint egy kis rádiót fülhallgatóval, hogy a bemutató során halljuk, amit a vezető mond. Voltak ott rajtunk kívül dolgozók is, akik nagyon barátságosan bántak velünk. Néhány mondatot velük is váltottunk.

A termelés első fázisától kezdve mindent megtekinthettünk. Láttuk a modern technológiát, hogy a robotika és a humán erő hogyan tud együttműködni. Ilyet azelőtt még nem láttunk, így igazán látványos volt. Különböző részlegeken haladtunk át. Volt, ahová buszokkal kellett mennünk, mivel akkora a gyár területe, hogy azon belül még külön elnevezett utcák és épülőfélben lévő, kihasználatlan területek is vannak. A munkások nagyrészt ambiciózus fiatalok voltak, akik nagy erőkkel dolgoztak a szalagoknál, érdekes segédeszközeikkel,  amelyek hol a földön, hol a fejük felett, szalagon helyezkedtek el. Néhány eszközt el is neveztek, például kutyának, tehénnek, lónak, hogy megkönnyítsék a munkát. Elképesztő technológiákkal dolgoznak. Van egy esővizet szimuláló gépük, ami teszteli, hogy beázik-e a jármű az összeszerelés után. Ezután következik a polírozás, majd a gyár külső területén két tesztpályán tesztelik, hogyan működik terepen az autó. Ezt mi is megtekinthettük. 3 szériát gyártanak, ebből a CLA-t csak Kecskeméten lehet beszerezni. Az autókat külön megrendelésre készítik, így ha venni szeretne valaki, akkor másfél évet kell várni rá.

Sok dolgot végre élőben is megtekinthettünk, amikről eddig csak órán hallottunk. Igazán hasznos időtöltés volt, így reméljük, többször szerveznek majd ilyen programokat nekünk! 2 óra eltelte után megindultunk haza. Messziről láthattuk a másfél kilométeres pályát, és azt, hogy a sötétben a piros fények cikáztak, talán elköszönve tőlünk. Hazafelé megbeszéltük közös élményeinket erről a kalandos utazásról.

Soós Krisztina és Takács Dominika III/6