Az irodalmi estünk visszhangja

Diákok foglalták el a színpadot csütörtökön a szabadkai Zeneiskolában. A Szerelemről szabadon címmel tartottak zenés-verses estet. Tizenhárom év után szervezett újra közös irodalmi találkozót három szabadkai középiskola.

A Bálint nap csak apropó volt arra, hogy tizenhárom év után újra megszervezhették a középiskolások irodalmi estjét Szabadkán. Az Egészségügyi, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola és a Zenede diákjai többféle produkcióval léptek a közönség elé. Volt népdalcsokor, gitár és zongorajáték, és olyan is, aki a stand up comedy műfajában próbálta ki magát, a Fabula Rasa Színjátszó Grund pedig legújabb előadásából, a Cyber Cyrano-ból adott elő részletet. Tóth Johanna saját verseket szavalt. „Igazából én már nagyon kicsi korom óta írok, amióta megtanultam az abc-t mindig saját verseket, novellákat írtam és amikor boldog vagyok, vagy éppen csalódás ér, vagy bármilyen nagyobb érzelem van bennem, azt kiöntöm papírra.”

Varga Attila magyartanár szerint hatalmas szervezést igényel egy ilyen közös irodalmi est megszervezése, de a versek népszerűsítése miatt megéri végigcsinálni. „Én a verseket szeretem, attól függetlenül, hogy milyen korszaknak a versei. A romantika nálam nem egyértelműen jelenti a szerelmet, mert nekem az egy művészettörténeti korszak a maga sajátosságaival és stíluselemeivel.”

Pintér Molnár Edit magyartanár azt mondta, a diákok határozták meg, mivel szeretnének fellépni, sokaknak már saját formációjuk is van, a két irodalomtanár csak összefésülte az estet. „Én ezt azért tartom fontosnak, mert állandóan arról beszélünk, hogy a tehetség éve van, és ez is a tehetség egyik formája, hogy akár egy közgazdász is lehet színészpalánta, lehet jó versmondó, lehet jó énekes.”

Az est telt ház előtt zajlott, és annyira jól sikerült, hogy a szervezést bonyolító két magyartanár kimondta: lesz folytatás.

Forrás: Pannon RTV

http://pannonrtv.com/web2/?p=255045