Nemzetközi együttűködés az orosz Csajkovszkij város középiskolájával

Az oroszországi Csajkovszkij város középiskolásai és iskolánk tanulói, nemzetközi együttműködés keretében közös főzőtanfolyam

által mutatták be a tölből készült jellegzetes őszi ételeket.

A közös főzés internetes streaming segítségével valósult meg.

Ognjen Golubović és Nemanja Kozarski a II. 7. osztályból Nikola Milenković professzorral együtt képviselték iskolánkat.

Mindkét intézmény igazgatója, Nadežda Tjukalova és Zombori Imre bejelentette a közös projekt folytatását,tavasszal koktélokat készítenek majd.

 Értesítés az új tanév kezdetével kapcsolatban

2020. szeptember 1., kedd  az első tanítási nap. Az oktatás a következő szempontok alapján valósul meg:

 1. Az első és harmadik osztályos tanulók 8 órára érkeznek az iskolába.(délelőtti váltás).
 2.  A második és negyedik osztályos tanulók 12:30 órakor érkeznek. (délutáni váltás).

Minden osztály csoportokra lesz felosztva. A csengetési rendről, az órarendről és az oktatás megvalósításának módjáról az osztályfőnökök időben értesítik a tanulókat.

Kérjük a tanulókat, hogy az iskolába érkezéskor viseljenek maszkot, és tartsák be az előírt egészségügyi óvintézkedéseket!

Járványügyi intézkedések- A tanulókra és dolgozókra vonatkozó viselkedési szabályok

A diákok és az iskolásokban foglalkoztatottak magatartási szabályai

 A Covid-19 járvány megfékezése érdekében a tanulóknak és az iskolai dolgozóknak a következő előírásokkal összhangban kell viselkedniük:

 

 1. Kerülje a tömörülést az iskolába való belépéskor vagy annak elhagyásakor; tartsa be az előírt távolságot és az áthaladási elsőbbséget.
 2. A tanulók kizárólag az előírt időpontban érkeznek az iskolába.
 3. Az iskolába érkezéskor a tanulók kisebb csoportokra lesznek szétosztva.
 4. Az iskolába való belépéskor a dolgozók és a tanulók kötelesek átlépni a fertőtlenítő lábtörlőt (a lábbeli fertőtlenítés érdekében), fertőtleníteni a kezüket és viselni a személyes higiéniai maszkot amelyet megfelelően az arcukra helyeznek, hogy az fedje a szájukat, orrukat, valamint kesztyűt viselnek.
 5. Az iskolában tartózkodásuk során a tanulók és a dolgozók kötelesek 2 méter távolságot tartani egymástól, rendszeresen végezni személyes higiéniai intézkedéseket, különösen kézmosással legalább 20 másodpercig szappannal és vízzel, vagy 70% alkoholt tartalmazó termékkel. Az osztálytermeket rendszeresen szellőztetik. A személyes tárgyak fertőtlenítése szintén ajánlott.
 6. Felkérjük a diákokat, hogy egy meghatározott időpontban érkezzenek az iskolába (nem korábban, se ne később), ne hozzanak felesleges dolgokat az iskolába, ne használják a telefont az iskolában tartózkodásuk során, ne hozzanak ételt az iskolába.
 7. Felkérjük a diákokat, hogy az iskolában tartózkodásuk során ne maradjanak a folyosón.
 8. A kötelezettségek teljesítése után a tanulókat és az alkalmazottakat arra kérik, hogy azonnal hagyják el az iskolát, és ne maradjanak az iskola elõtt.
 9. Az alkalmazottaknak az iskola épületébe való belépéskor azonnal fertőtleníteniük kell a saját mobiltelefonjukat, személyes tárgyaikat és táskaikat a gyűjtő helyiségbe kell helyezniük.
 10. A krónikus betegségben szenvedő dolgozók és tanulók kötelesek tájékoztatni az iskola igazgatóját, vagy az osztályfőnököt annak érdekében, hogy az egészségbiztonságot figyelembe vegyék a munka megszervezése során.
 11. A dolgozóknak és a tanulóknak figyelemmel kell kísérniük egészségüket, és bármilyen tünet esetén, amely légúti fertőzésre utalhat, elszigetelő intézkedéseket kell tenni, kapcsolatba kell lépni a választott orvosukkal és tájékoztatni kell az iskola igazgatóját.
 12. Ezen döntések összhangban vannak az Oktatási Minisztérium, a Szerb Köztársaság Kormánya és a Szabadka Város Válságügyi Bizottságának utasításaival.
 13. Felkérjük az dolgozókat és a tanulókat, hogy kövessék az adott utasításokat, hogy megvédjék magukat és szeretteiket így fékezve a COVID-19 terjedését.

Távoktatás 2020. március 17-től

A rendkívüli helyzet bevezetésével a Szerb Köztársaság területén, 2020. március 16-án, hétfőn felfüggesztették a tanítást a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában.
A távoktatás 2020. március 17-én, kedden kezdődik.
A távoktatás kivitelezési módjai a következőek:
1. egyes tantárgyak anyagai az RTS 3. csatornáján és az RTS Planet platformon lesznek elérhetőek;
2. online platformon keresztül;
3. e-mailben;
4. a Viber csoporton keresztül.
Arra kérjük a tanulókat, hogy legyenek állandó kapcsolatban az osztályfőnökökkel, hogy tájékozódjanak a további tanmenetről és a távoktatással kapcsolatos hírekről. Minden információt rendszeresen közzétesznek az iskola honlapján és a Facebook oldalán.
A tananyagok tartalma a sugárzás előtti egy nappal már elérhető lesz a következő linken:
https://www.rasporednastave.gov.rs/

Iskolaigazgató:
Zombori Imre

 

FONTOS ÉRTESÍTÉS

Tisztelt Diákok, Szülők!

Rendkívüli állapotot rendelt el Aleksandar Vučić köztársasági elnök a koronavirus miatt. Ennek értelmében 2020.március 16-ától a diákok meghatározatlan ideig nem jönnek iskolába.

A vírusos fertőzésveszély csökkentése érdekében bevezetett óvintézkedések iskolánkban

Az oktatásügyi minisztérium javaslatai, amelyeket alkalmaznia kell az iskolának a következőek:

– az iskolai helyiségek rendszeres karbantartása;

– a tantermek szellőztetése, az udvar és a tantermek takarítása;

–  kesztyűhasználat mellett a szemeteskosár rendszeres kiürítése;

– a padló, falak, ajtók, padok, székek  fertőtlenítése;

– a mellékhelyiség és  a tanterem  rendszeres ellátása folyékony szappannal;

– a tanulók ösztönzése a kézmosásra;

– ajánlott a tanulóknak és a felnőtteknek, hogy piszkos kézzel ne nyúljanak a szemükhöz, az orrukhoz és a szájukhoz;

– ünnepségek, tömeges rendezvények elhalasztása javasolt;

– a tanulók rendszeres informálása a fertőzések terjedéséről és a személyes higiénia betartására való folyamatos figyelemfelhivás.

 

Jutalomkirádulás Bécsbe és Temesvárra

Iskolánk VI/6 osztályos tanulója Tar Eleonóra és tanárnője Bálint Erika 2020. január 26-án egynapos kiránduláson vettek részt. Eleonóra a bécsi utazást jutalmul kapta a szabadkai Maria Theresiopolis Német Egyesület pályázatán elért első helyezéséért.

2020 február 8-án Fekecs Valéria és Kiss Orsolya II/6 osztályos tanulóink Bálint Erika tanárnő kíséretében Temesvárra utaztak. A temesvári kirándulást a szabadkai Maria Theresiopolis Német Egyesület pályázatán elért harmadik helyezésükért kapták.

A képen a következők lehetnek: 3 ember, álló emberek, égbolt és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, égbolt és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: 2 ember, túra/szabadtéri

PROJEKTHÉT

PROJEKTHÉT A KÖZGAZDASÁGI KÖZÉPISKOLÁBAN

A projekthét évek óta megrendezésre kerül Szabadka város középiskoláiban.

Idén iskolánkat is felkérték, hogy vegyen részt a versenyben  és mutassa be munkáját a városnak, a leendő középskolai tanulóknak, üzletembereknek, vállalkozóknak.

A diákoknak (egyedül vagy legfeljebb három fős csoportban) egy mentor-tanár támogatásával kell megtervezniük és elkésziteniük egy termék vagy szolgáltatás ötlettervét, amelyet először az iskola zsűriének mutatnak be, ezt követően a legjobb munkák  bemutatásra kerülnek városi szinten is.

A termékek vagy szolgáltatások ötelettervének kidolgozásakor az iskolánkban megszerzett ismereteket és tananyagot kell alapul venni. Például: kulináris specialitások, turisztikai rendezvények, virtuális cégek promóciói (weboldalak, szórólapok, prezentációk révén) …

Minden ötletet várunk! Forduljatok tanáraitokhoz!

A résztvevő iskolák legjobb munkái értékes jutalomban részesülnek!

Határidők:

 

Iskolai szint:

– 2020.06.03-ig. Tanárnál való jelentkezés.

– A projekt befejezésének határideje: 2020.03.27.

– A legjobb művek kiválasztása  iskolai szinten 2020.01.01-ig.

Zárórendezvény (városi szint):

–2020.04.04. – a projektek értékelése az illetékes bizottságok részéről.

–2020.04.09. – első díjak átadása és a díjak kiosztása.

További információért forduljatok Martina Poljaković és Marija Mikić tanárnőkhöz.