Nagradni konkurs za učenike srednjih škola

Obaveštavamo zainteresovane nastavnike i učenike srednjih škola da Centar za srpske studije raspisuje DRUGI NAGRADNI KONKURS ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA “I JA SAM ISTORIČAR”.

Pravo učešća na konkursu imaju svi učenici srednjih škola sa teritorije Republike Srbije, koji sprovedu samostalno istraživanje i napišu rad u okviru jedne od ponuđenih tema. Radovi poslati za prvi nagradni konkurs ne mogu učestovati u ovogodišnjem konkursu. U sklopu obeležavanja stogodišnjice od Prvog svetskog rata, glavni temat biće vezan za Prvi svetski rat, a učenici se u dogovoru sa nastavnicima mogu opredeliti da pišu rad u okviru jedne od dve podteme:

  1. Iza linija fronta. Doživljaj običnog čoveka (zavičajna, porodična istorija)
  2. Moji preci na Krfu

Prema propozicijama konkursa, radovi treba da budu zasnovani prevashodno na istorijskim izvorima (najveći deo digitalizovanih izvora učenici mogu pronaći na sajtu: http://velikirat.nb.rs/ )

Za najuspešnije učenike, pored diplome i prigodnog poklona pripremili smo i vredne novčane nagrade:

1. mesto – 20.000 RSD
2. mesto – 10.000 RSD
3. mesto – 5.000 RSD

Za nastavnike (mentore) nagrađenih učenika pripremili smo prigodne poklone.

Konkurs je otvoren od 17. marta do 31. maja 2016. godine. Radove u dva štampana primerka poslati najkasnije do 31. maja 2016. godine na adresu:

Doc. dr Danko Leovac
Odeljenje za istoriju Filozofski fakultet
Čika Ljubina 18-20
11000 Beograd

Rezultati i imena nagrađenih učenika biće objavljeni do 15. juna 2016. godine na sajtu Centra za srpske studije. Nagrađeni učenici biće naknadno obavešteni o mestu i vremenu dodele nagrada.

Komisiju za ocenjivanje radova čine:

  • prof. dr Radoš Ljušić, Filozofski fakultet, Beograd
  • doc. dr Danko Leovac, Filozofski fakultet, Beograd
  • Nemanja Kalezić, Narodna biblioteka Srbije
  • Nebojša Maksimović, Filološka gimnazija, Beograd
  • Ninoslav Stanojlović, Osnovna škola “17. oktobar”, Jagodina

Tehničko uputstvo za izradu radova nalazi se ovde. Sve dodatne informacije možete dobiti od organizatora putem mejla: srpske.studije@f.bg.ac.rs Sve dodatne informacije oko korišćenja internet portala http://velikirat.nb.rs/ možete dobiti putem mejla: velikirat@nb.rs

Namera nam je da ovaj program postane tradicionalan, te Vas pozivamo da uzmete učešće.

Centar za srpske studije