Raspisan je Konkurs za kratki video klip u okviru Projekta “Budi DRUGačiji”

Želimo da Vas obavestimo da Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica raspisuje nagradni konkurs za kratki film (video klip) u okviru Projekta „Budi DRUGačiji“. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u cilju prevencije nasilja i diskriminacije. Realizaciju Konkursa podržavaju Politehnička škola i Kancelarija za mlade Grada Subotice, Savetovalište za mlade Doma zdravlja Subotica, Udruženje za mlade “Olovka piše srcem” i Udruženje “AKA”.

Rezultati različitih istraživanja sprovedenih u osnovnim i srednjim školama Srbije govore da su različiti oblici agresivnih ponašanja sve prisutniji među mladima. Ono što zabrinjava je porast agresije i nasilja kao modela rešavanja problema među mladima, visoka tolerancija na takve oblike ponašanja, neprepoznavanje verbalnog nasilja i odsustvo prave reakcije na ovakva ponašanja. Ovim Konkursom žеlimо dа pоdstаknеmо mlade dа prihvataju i uvažavaju različitosti, da usvajaju strategije i veštine asertivne komunikacije i da se aktivno uključe u prevenciju svih oblika nasilja među mladima i nad mladima kroz kreativne aktivnosti, promovisanje zdravog i odgovornog načina života.

Konkurs je namenjen učenicima srednjih škola u AP Vojvodini, a tema Konkursa je „Budi DRUGačiji!“. Pozivamo i učenike Vaše škole da učestvuju na Konkursu, da korisno ispune svoje vreme, pokažu svoju kreativnost, svoje stavove i razmišljanja, daju svoje viđenje o problemu nasilja i agresije među mladima u školi i ponude vršnjacima životne stavove koji ih mogu zadovoljiti ili ih podstaći da razmisle o vlastitim.

Propozicije Konkursa:

 • pravo učešća na Konkursu imaju svi učenici srednjih škola u AP Vojvodini, a učešće je besplatno;
 • tema rada je „Budi DRUGačiji!“;
 • od učesnika se očekuje da kreiraju kratak film (video klip) u trajanju do tri minuta, kojim će ukazati na alternativna nenasilna rešavanja konflikata među mladima, na uvažavanje različitosti i promociju zdravih, zrelih i odgovornih ponašanja među mladima;
 • rad može biti delo jednog ili dva učenika (kreatori ideje filma);
 • učesnici mogu podneti samo jedan originalan rad (plagijati neće biti prihvaćeni), a može biti više prijavljenih radova iz jedne škole;
 • kratki film se može napraviti mobilnim telefonom ili kamerom;
 • film treba da ima prikladan i originalni naslov;
 • obavezno poslati i deskription filma (kratak opis u jednom pasusu);
 • konkurs je otvoren od 01. marta 2016. godine do 08. aprila 2016. godine; radovi poslati posle tog roka, neće moći biti prihvaćeni;
 • radovi se dostavljaju putem elektronske pošte na adresu budidrugaciji2016@gmail.com sa naznakom: ZA NAGRADNI KONKURS – “NAZIV FILMA”
 • istovremeno sa radom, treba da se dostave i podaci o autoru/autorima: ime i prezime autora, naziv škole, razred i grad, telefon kontakt osobe ili mentora;
 • svi prispeli kratki filmovi će bit dostupni tri nedelje (od 11. aprila do 30. aprila 2016. godine) na fejsbuk stranici “Budi DRUGačiji”; posetioci ove stranice će moći da daju svoj glas – “lajkom” ili ostave komentar; Da bi lajkovi bili uvaženi potrebno je da prvo lajkujete stranicu pa tek onda film.
 • na odabir najboljih radova, uticaće “lajkovi” i stručni žiri koji će pregledati sve pristigle kratke filmove i izabrati najbolje;
 • 3 najbolja kratka filma će biti nagrađena.

Dodela nagrada će biti zvanično organizovana na dan obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, 04. juna 2016. godine u Subotici, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni.

Kao rukovodioca obrazovno-vaspitne ustanove, molimo Vas da podržite ovu aktivnost i da podsticanjem učenika da učestvuju na Konkursu, pružanjem podrške i mentorstva, i Vi doprinesete masovnosti u promociji zdravlja.

Više informacija o aktivnostima na Projektu možete pogledati na sajtu www.zjzs.org.rs i na zvaničnoj fejsbuk stranici “Budi DRUGačiji”, a za dodatne informacije se možete obratiti dr Nadi Kosić Bibić na mejl promocija@zjzs.org.rs.

Sa željom da učenici Vaše škole učestvuju u kreativnim aktivnostima srdačno Vas pozdravljamo!